Καλλιέργεια

 Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων καλλιεργητών που επιθυμούν να καλλιεργήσουν το ιπποφαές. Επίσης στη Βόρεια Εύβοια υπάρχει εργοστάσιο φαρμακευτικής εταιρίας που παράγει το ιπποφαές και το δίνει στην αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής, ενώ πλέον το 2012 υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 φυτά ιπποφαούς σε όλη τη χώρα, στη Κρήτη, την Έδεσσα, στη Φθιώτιδα, και στη Κοζάνη.

Στις ευρωπαϊκές χώρες τα προϊόντα που περιέχουν το ιπποφαές έχουν τιμή λίγο πάνω από 50 ευρώ το λίτρο, ενώ το λάδι του ιπποφαούς είναι πολύ ακριβότερο και φτάνει μέχρι και τα 150 ευρώ το λίτρο.

Βέβαια για να καλλιεργηθεί το ιπποφαές, ο καλλιεργητής χρειάζεται να γνωρίζει κάποια γεωπονικά στοιχεία και αυτό μπορεί να γίνει με τη παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων γεωπονίας που πραγματοποιούνται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας κατά περιόδους, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να το ψάξει.

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές  συνθήκες και μπορεί να ανεχτεί θερμοκρασίες από – 40 έως +40 βαθμούς.

Μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε άγονα, χαλικώδη εδάφη, αρκεί να μην είναι ξηρά ή να μην κατακλύζονται από λιμνάζοντα νερά. Σε αργιλοπηλώδη και εύφορα εδάφη δεν θα χρειαστεί σχεδόν καθόλου λίπανση.

Το ιπποφαές έχει ριζικό σύστημα που συμβιώνει με ακτινοβακτήρια έτσι μπορεί να αζωτοδεσμεύσει μερικώς και να βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους.

Έχει την τάση να πετάει πολλούς λαίμαργους βλαστούς και παραφυάδες, για αυτό χρειάζεται τακτικό κλάδεμα αραίωμα των βλαστών ώστε να μπορεί να διεισδύει το φως στο εσωτερικό της κόμης του.

Αφού, γίνει η προετοιμασία του εδάφους γίνεται η φύτευση σε λάκκους 35*35 εκ., τα φυτά πρέπει να μπαίνουν κάθετα και το χώμα να πιέζεται ελαφρώς.

Οι αποστάσεις φυτεύσεις κυμαίνονται από 1-1,5 μέτρο μεταξύ δύο διαδοχικών φυτών, πάνω σε σειρές φύτευσης που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 5 μέτρα {δηλαδή περίπου 150-200 φυτά/ στρέμμα}.

Η πιο διαδεδομένη τεχνική μηχανικής συγκομιδής, είναι η αφαίρεση των κλάδων μαζί με τους καρπούς και η χρησιμοποίηση ειδικού μηχανήματος για τον διαχωρισμό τους.

Το κλάδεμα έχει δύο στόχους, πρώτον τη διαμόρφωση του σχήματος των νεαρών φυτών κυρίως κύπελλο. Και δεύτερον το κλάδεμα καρποφορίας με στόχο την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού καρπών.

Η λίπανση της καλλιέργειας διαμορφώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ελλείψεις του κάθε κτήματος ξεχωριστά. Οι γεωπόνοι μας πιστεύουν ότι 15-20 κιλά/ στρ. (15-15-15) είναι αρκετά για να αυξήσουν την παραγωγή, όπως και η διαφυλλική λίπανση ιχνοστοιχείων.

Οι ανάγκες του ιπποφαούς σε νερό είναι από 500-700 χιλιοστά νερό ανά έτος, όμως μπορεί να αντέξει σε ξερικές συνθήκες χωρίς να καταστραφεί.

Ο καρπός του είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και της ηπατικής λειτουργίας, καθώς και για τις μικροβιοκτόνες ιδιότητές του.

Το φυτό είναι διοικό, δηλαδή υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. Φυτέψτε 1 αρσενικό φυτό για κάθε 10 θηλυκά.
Tο αρσενικό Ιπποφαές λέγεται.. Male Sea Berry (Polmix)

 

Αγορά Φυτών
Newsletter


Άλλες Πληροφορίες